de astăzi, voi scrie antonescu doar cu “a” mic

Pe băsescu nu l-am votat niciodată! Pe antonescu, da, în primul tur al prezidenţialelor din 2009. Pe băsescu l-am “ghicit” din prima, pe antonescu, nu! Poate şi pentru că, atunci când a irupt el pe scena politică importantă, eu nu mai eram în centrul informaţiilor care-l ajută pe un jurnalist obiectiv şi capabil de analiză să aibă o viziune completă despre lume şi oameni. În 2011 am revenit acolo, iar detaliile au început să redevină clare. Coroborate cu ceea ce putea vedea oricine cu ochiul liber, au făcut ca ruperea USL-ului de către liderul liberal să nu fie o surpriză pentru mine. Recunosc, însă, că modul halucinant în care se comportă de atunci încoace m-a luat pe nepregătite. Fără să mă dezamăgească. Doar să mă dezguste.

De aceea, votul din 2009 a fost singurul din cele câteva zeci date de la Revoluţie încoace de care mi-e ruşine. Mă consolez cu gândul că el nu l-a ajutat să ajungă preşedinte şi, astfel, n-a apucat să facă tot răul de care e în stare. De altfel, în vara lui 2012 luasem decizia de a nu-l mai vota vreodată, chiar dacă rămâneam fidel USL-ului. Crucial a fost momentul în care şi-a încălcat promisiunea că se va retrage dacă eşuează referendumul de demitere a lui băsescu. “Ori tu, ori eu!” s-a transformat în “şi tu, şi eu!” Sigur, pretexte pentru a nu te ţine de cuvânt există mereu. Dar, atunci când nu te obligă nimeni să promiţi ceva şi o faci doar ca să câştigi, a nu-ţi respecta cuvântul e o dovadă de lipsă de caracter şi de valori pe care eu n-o văd compatibilă cu statutul de membru al comunităţii, darămite cu cea mai importantă funcţie din stat. Pentru că sunt un fraier idealist, pentru care, în sintagma “om politic”, prima parte trebuie întotdeauna să fie mai importantă decât a doua!

Multe şi relativ dese semne de întrebare mi-au suscitat acţiunile liderului liberal, mai ales după înfiinţarea USL. Primirea în partid a lui Frunzăverde şi a lui Stănişoară, doi vechi aghiotanţi ai locatarului de la Cotroceni. Modul în care s-a debarasat de toţi colegii care nu-i cântau în strună. Distanţarea faţă de semnarea protocolului de coabitare premier-preşedinte, deşi îl girase prin prezenţa sa. Încălcarea acordului încheiat cu UDMR. Modul în care se sucea de câte ori un subiect devenea prea fierbinte. Felul în care, de prea multe ori, a jucat la ofsaid, în defavoarea partenerului de guvernare. Evident, o mişcare năucitoare a fost propulsarea lui becali în Parlament. A urmat aducerea lui Johannis, nu ca o întărire a uniunii social-liberale ci, aşa cum se va dovedi, ca un factor de destabilizare şi, ulterior, de rupere a ei. Şi totul culminând nu cu distrugerea vehicolului electoral USL care-i devenise inutil, ci cu modul în care ironiile strecurate până atunci la adresa prietenului Ponta s-au transformat în atacuri halucinante la adresa acestuia. Dacă mai era nevoie (dar nu mai era), scuipatul unde ai pupat şi, acum, la reevaluarea fostelor marionete ale băsescului, linsul unde ai scuipat, au definitivat devoalarea caracterului acestui personaj. Viteza cu care se desfăşoară trecerea PNL la popularii europeni şi apropierea de PDL denotă un plan vechi, dar asta, deja, nu mai are importanţă, decât, poate, pentru votanţii liberali, care s-ar putea simţi trădaţi.

Ţinând cont că este singurul vot pe care îl regret în ultimii 25 de ani, m-aş putea declara dezamăgit de cel căruia i l-am dat. Dar, aşa cum spuneam mai demult, imaginea falsă pe care ne-o creăm despre un om e, mai degrabă, vina noastră decât a lui. Ca o circumstanţă atenunantă, pot spune doar că, în cazul antonescu, dacă nu m-am iluzionat niciodată că este un politician perfect, speram că se va dovedi de bun simţ, decent şi onest. Caracteristici pe care, de altfel, le prezum a exista la orice om, înainte de proba contrarie.

Şi-acum, după ce-a făcut tot ce-a făcut, se tirează! Halal să-i fie!

PS. Mesajul “să luptăm cu ciuma roşie” se adresează trepanaţilor. Poate că ăsta e electoratul ţintă al lui antonescu. Chiar dacă aş fi de dreapta, tot mi-aş simţi inteligenţa extrem de jignită de modul în care vrea liberalul-popular să-mi câştige votul!.

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Ai fost mai informat decit mine, eu, desi nu am apreciat prea mult calitatile sale oratoriale, speram ca este varianta la … stii tu cine. Dar m-am lamurit acum!
   Nu stiu cum pot sustinatorii sai (inca) sa accepte ce a facut: eu, alegatorul sau (nu e cazul meu, dar…) cumpar (votez) un bilet la Pink Floyd (Alianta Liberala …), si ma trezesc cu un spectacol la Adi Minune (PPE) !!!! Ce este de zis? Macar sa ma fi anuntat la Casa de bilete! (inainte de votare) ! Rusine!!!!

  2. Nu am crezut de la inceput in ranjetul lui Antonescu .Are o figura care nu inspira incredere ci ,mai degraba superficialitate si neseriozitate .E cam grabit mereu ceea ce nu dovedeste o temeinicie in ceea ce face si felul sau mereu zmbitor-razator incurca fermitatea in conducere .Nu are un temperament echilibrat ci superficial pana si in discursuri ,cuvinte dure si suburbane in discurs dar mai ales la adresa unicului sau adversar demonstreaza si lipsa de fair play si multe altele m-au scos din lista de simpatizanti ai lui Antonescu.

  3. Am scris undeva, tot pe aici pe net, atunci cand a luat fiinta coalitia USL ca Antonescu o sa fie cel ce o sa fuga de responsabilitate.Multi nu au fost atunci de acord cu acest lucru.Deja minunea este infaptuita.NU este omul care sa si respecte cuvantul dat. Cand te inhami la o treaba, o duci la bun sfarsit. Oricum interesele politice ale lui sunt mult mai mari. O sa vedem mai incolo.
   Am spus de atunci ca este omul lui Basescu si ii face jocul.

  4. Cine a jucat în ofsaid, în defavoarea partenerului de guvernare? Că mie mi s-a părut că a fost invers…

  5. Si eu ma numar printre cei care au crezut in onestitatea lui Antonescu. Am inceput sa am indoieli cu privire la caracterul si moralitatea acestuia, atunci cand nu si-a tinut promisiunea de a demisiona daca referendumul pentru demiterea lui Basescu nu reuseste. Oricat ma straduiesc sa gasesc o logica a comportamentului sau actual, nu o gasesc.