cele mai stupide “typos”

În epoca asta a scrisului pe fugă, pe mess, pe facebook sau într-un sms, ni se-ntâmplă tuturor să mâncăm litere, să le inversăm, să le punem în plus. De cele mai multe ori efectul e benign, uneori amuzant. Sigur, exclud de aici cratimele lipsă sau, dimpotrivă, puse aiurea, şi multitudinea de “i” plantaţi unde nu e nevoie de ei, că acolo nu e vorba de greşeli datorate vitezei :) Celelalte poartă denumirea generică de “typo” (de la typographical error).

Ei bine, dacă ni se pare firesc, sau hai să spunem inevitabil, să facem astfel de typo din când în când, cuprinşi de înfrigurarea de a scrie cât mai repede şi cât mai deştept :), cu totul altfel stau lucrurile la case mai mari.

În 2010, directorul Imprimeriei naţionale chiliene a fost dat afară, pentru că, doi ani mai înainte, a autorizat ştanţarea a 1 milion şi jumătate de monezi de 50 de peso, pe care numele ţării sale apare scris… C H I I E  :) Era deja prea târziu când şi-au dat sema de greşeală, aşa că banii circulă şi astăzi.

În 1631, doi tipografi din Londra au reeditat Biblia Regelui James. Ediţia lor poartă numele de Biblia cea rea sau Biblia păcătoşilor, din cauza unei greşeli. Astfel, în înşiruirea celor 10 porunci, la un moment dat lipseşte un “nu” (not). Astfel că unul dintre comandamente (al 7-lea) sună aşa: Să comiţi adulter! Cei doi şi-au pierdut licenţa de tipografi şi au fost nevoiţi să plătească o amendă egală cu venitul lor pe o lună. Regele Charles I a ordonat arderea “maleficei” cărţi. Cum, necum, au scăpat 11 exemplare care, evident, sunt extrem de valoroase. Unul dintre ele este la vânzare pe un site cu biblii vechi, la preţul de 89.000 de dolari.

Iată imaginea cu un drum din New York, care atenţionează şoferii că urmează o şcoală. Sau asta a fost intenţia muncitorilor care au scris cu vopsea pe jos. Ceea ce te duce cu gândul că poate ei n-au făcut mulţi purici într-o astfel de instituţie :)

Fanii proaspăt pierzătorului republican american Mitt Romney, care aveau în dotare un IPhone, puteau folosi a aplicaţie pentru a face poze cu mai multe inscripţii presetate. Unul dintre ele arată cam aşa… :) Desigur, aşa candidat, aşa app :)

Autorităţile şi profesorii din South Band, Indiana, SUA, au vrut să se laude cu şcolile lor publice! Sigur, printre cele 15 lucruri bune care se pot spune despre ele nu este şi ortografia. Oricum, probabil, mulţi tineri abia aşteaptă să înveţe în astfel de unităţi :)

În Tanzania, unii şoferi s-ar putea să nu ştie ce să facă exact, văzând inscripţionarea aceasta de pe şosea.

În fiecare an, în a treia luni din ianuarie, mulţi americani sărbătoresc Ziua Martin Luther King. Ocazie pentru unii de a-şi aminti de celebrele sale vorbe “I have a dream!” (Am un vis). Sau nu… :))

Aşa-i că vă vine să fiţi şi mai îngăduitori cu voi, când mai mâncaţi câte o literă în textele scrise de voi la repezeală? Măcar voi n-o să intraţi în istorie :)

Categorii: diverse
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Felicitari,Radu! Foarte interesant materialul! Cred totusi ca sunt multe persoane care scriu incorect in limba romana si dau vina pe typing, de parca e vina bietului computer ca nu au invatat ei care-i treaba cu cratima sau i-urile.