becul antieuropean

Câţi dintre voi aţi auzit că, de la 1 septembrie, pe tot cuprinsul Uniunii Europene, nu se mai vând becuri cu incandescenţă? Ştiţi voi care, cele inventate de tătucul Edison! Cu filament şi care, de două ori pe lună, fac poc atunci când apeşi pe întrerupător. Fidelele becuri care, de când au înlocuit lămpule cu gaz, au traversat istoria alături de om, luminându-i zilele şi, mai ales, nopţile.

Ei bine, pentru că, se pare, consumă mult şi energia e din ce în ce mai scumpă, “factorii de decizie” de la Bruxelles au decis să le trimită la muzeu, să se odihnească, după multul bine pe care ni l-au făcut. Ceea ce, în sine, nu e un lucru rău. Tendinţa umanităţii de a-şi devora resursele vitale s-a accentuat în ultimii ani, aşa că o mică frână pusă risipei nu strică niciodată. Problema apare atunci când trebuie să înlocuim becurile clasice cu cele ecologice. Nu se poate să nu le fi văzut prin magazine. Chestiile alea mari, albe, cu tubuleţe lungi, drepte sau răsucite.Sincer să fiu, nu m-a tentat niciodată să cumpăr vreunul.

Am văzut în câteva locuri şi, sincer, aduceau un aer de spaţiu industrial şi nu de casă locuită. Sunt prea grosolane şi urâte şi nu se potrivesc cu nimic din ceea ce, în mod firesc, are cineva în sufragerie sau dormitor. Mi s-au părut întotdeauna mai potrivite pentru subsoluri neconvenţionale populate de artişti nonconformişti. Eventual acompaniate de ţevi ruginite şerpuind de-a lungul pereţilor stropiţi cu vopsea. De altfel, odată cu decizia UE, oamenii trebuie să-şi arunce la coş plafonierele, lămpile, candelabrele, aplicele, lustrele, lampadarele. Pentru că singurul lucru în care merg înşurubate noile becuri este un simplu fasung, atârnat de tavan sau prins cu dibluri în perete.

Dar nu despre becuri vroiam să vă vorbesc :)

Ci despre reacţia preşedintelui Cehiei. .Care preşedinte, Vaclav Klaus, se zburleşte la coana Europa şi-i transmite apăsat că nu e ea în măsură să stabilească ce becuri să-şi pună în privată cetăţeanul ceh, plătitor de taxe. “Noi suntem oameni liberi, vrem sa folosim rămășițele de libertate în Europa de astăzi, și putem decide ce bec vrem”. Eu cred că nenea ăsta, chiar dacă e de centru dreapta de vreo 20 de ani, de fapt este cam comunist, cam antioccidental, cam naţionalist şi strică imaginea ţării lui în lume! Şi sigur are în spate vreun Voiculescu, patron de fabrică de becuri incandescente, cu mari interese carevasăzică. Eu sunt convins că va reveni asupra acestor afirmaţii deplasate şi iresponsabile, altfel riscă excluderea din marea familie europeană şi poate să-şi pună pofta-n cui legat de fondurile structurale.

Păi dacă pentru nişte amărâte de becuri, un preşedinte ia o asemenea poziţie faţă de UE, cam cum ar fi reacţionat dacă cineva de la Bruxelles i-ar fi dictat nişte chestii de făcut sau de nefăcut la el în ţară. Ca, de exemplu, să nu schimbe procurorul general. Sau să accepte cvorum la un referendum. Nici nu vreau să mă gândesc cum l-ar fi bătut Merkel la popoul gol în văzul continentului! Şi cum l-ar fi pus să înghită, unul câte unul, toate becurile cu incandescenţă pe care gură-mare ăsta se laudă că le-a cumpărat nevastă-sa înainte de 1 septembrie, ca să-şi asigure rezerve până la sfârşitul vieţii. Lui sau a Uniunii Europene.

***

Daca ţi-a plăcut această postare, te poţi abona la newsletter (în meniul din dreapta) pentru a fi printre primii care vei afla, printr-un mail, ce articole noi au mai apărut pe blog.

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Domnul Vaclav Klaus este in primul rand un cetatean al tarii sale. Noi avem ca presedinte un marinar si ceea ce-l reprezinta e chipiul. Presedintele nostru nu sti eceea ce este onoarea si cand vorbeste de aceasta o confunda ci orgoliul. Ce poti sa ceri unuia care nu e demn de pozitia pe care o ocupa cu atata lipsa de demnitate. Numai laude domnului Vaclav Klaus.

   1. In mare parte aveti dreptate !Dar gradul de civilizatie din Cehia(fosta Cehoslovacia) este la o limita mult superioara romanilior !Presedintele ceh,are in spate un popor civilizat,cu atitudine civica,cu respect pentru munca si valori !Daca te referi -in contextul art.prezent,numai la seful statului nostru,nu este suficient.Din pacate poporul nostru este si el responsabil ca avem un marinar presedinte !Ma refer la campaniile electorale,in urma carora a fost ales si reales !Ar trerbui sa avem incredere in primul rand in noi,ca vom gandi sanatos si ca vom fi in stare sa alegem un om reprezentativ,in functia de presedinte !Apropo,cum v-ati simtit reprezentat timp de 52 zile,de interimarul Antonescu ?PS.Toata stima fata de meseria de marinar !

  2. @Bogdan.
   Logica ta are doar o eroare. In rest e sublima. Trecerea de la faclie la bec s-a facut benevol, nu la comanda cuiva, cand omul a inteles ca ii este mai bine, mai usor. In momentul in care cineva descopera beneficiile utilizarii unui lucru, cu siguranta nu va fi necesara impunerea utilizarii lui, ci dimpotriva, omul va face tot ce ii sta in putinta sa il foloseasca.
   In ceea ce priveste trecerea de la becul cu incandescenta la cel “economic”, e doar o strategie noua de a-si arata cineva muschii. Bineinteles ca nu pe gratis. Costul unui bec “economic” este mult mai mare, astfel ca vor fi cateva firme care vor da lovitura secolului prin vanzarea lor. Asta in primul rand. In al doilea rand, becul “economic” are norme stricte de reciclare, spargerea lui aducand un grad suplimentar de poluare, aceste becuri continand gaze extrem de toxice. O noua afacere va fi dezvoltata pentru a “recicla” aceste becuri “economice”. Totul e interes pur.
   Atitudinea presedintele cehiei este una demna, in fata careia imi scot palaria. Ai nostri vor fi in schimb nerabdatori sa dea repede legile de “IMPUNERE” a noii norme europene. Cica in acest fel vom fi deja cu un pas inaintea cehilor, iar cei cu gandire limitata la ceea ce li se toarna, vor sustine papagaliceste tot ce li se baga pe gat. Din nefericire, nu putini. Traisca dictatura UE.

   1. Absolut de acord cu dvs. Din pacate noi romanii inghitim tot ce ni se baga pe git, absolut toti am devenit din ce in ce mai “ardeleni”, ne asezam linistiti pe piuneze si oftam discret: “daca-i musai…”

  3. Apropo de becuri, care sunt de fapt un pretext pentru discutia ce urmeaza: se doreste generalizarea kitch-araiei din piata, pentru ca cele “ecologice” si “economice”, daca nu iei din cele scumpe si de marca, se duc la fel de repede ca acelea care nu mai sunt la moda! E drept ca au aparut cele cu LED-uri, dar nu prea sunt economice la cumparare…
   Si revenind la “plebicist”: nu are rost sa facem comparatie intre personaje (era sa zic domni, dar il jigneam pe dl Klaus punandu-l in acelasi “fasung” cu individul de la noi). Chiar daca clameaza apartenenta la “dreapta”, basescu nu este decat un sef de clan mafiot, fara ideologie decat cea a puterii nemarginite, momentan sustinut din anumite interese de “lumea buna” (la fel ca Ghdaffi, Mubarak, Saddam, Al-Assad…) pana vor disparea acestea, si se va declansa un razboi civil (ca in statele mai sus mentionate) pentru a consfinti victoria “civiliatiei europene si mondiale” impotriva a cateva insule in care economia mai palpaie, inca… Coloana verticala nu poate avea, ca doar a fost operat in sistemul medical austriac, de patriotism n-are rost sa pomenim. Dispretul fata de popor, la care cu atata drag si fatarnicie se intorcea acum cativa ani, este litera de capatai! Desi se impauneaza in discursuri cu “cei 22 de milioane”, toate actiunile dispuse catre guvernele sale au fost pentru decimarea sistematica a romanilor! Daca n-ati mai fost printr-un cimitir demult, acolo puteti vedea “dovezile solide”, ca sa parafrazez limbajul comercial monden. De partea cealalta, dl Klaus este un anti-european declarat dintotdeauna; la fel era si fostul presedinte polonez, dar intre timp s-a rezolvat, ca democratia nu doarme… Ce ma deranjeaza este faptul ca nu vad, sau nu iese in evidenta, persoana sau grupul providential care sa scoata Romania, ca in alte dati istorice, de sub papucul dominator…

  4. BINE CA MAI EXISTA OAMENI CU O COLOANA VERTEBRALA DREAPTA CA AI NOSTRI CONDUCATORI SI-AU INCOVOIAT DE MULT CAM DE 22 DE ANI COLOANA. MAI AI UN PIC SI MERG IN GENUNCHI

  5. Buna seara,
   ASEMENEA INITIATIVE SIMPLE DAR CARE DAU FORTA CETATEANULUI CA ARE ALATURI UN CAP DE PRESEDINTE CARE SPUNE IN NUMELE LOR SI PENTRU EI DORIND SA FIE RESPECTATI SI CEI CE NU POT FACE LUMINA CU ACELEASI TIPURI DE BECURI AZI MAINE SA FACEM SA RUMEGAM ACEASI ASA ZISA MANCARE SA PUNEM TOTUL DUPA CUM SE HOTARESTE