alegerea de a alege

Iar au trecut anii şi iar suntem mânaţi de datoria civică, de frustrări, de frică, de speranţe, de naivităţi, de iluzii, de ură sau naiba mai ştie de ce, spre secţiile de votare. Acolo, aşteptăm răbdători ca oameni plictisiţi să ne găsească în liste, luăm bucăţica de lemn cu cap de cauciuc, răsfoim mult prea stufoasele buletine şi uzităm neceremonios de dreptul nostru de a ştampila un singur dreptunghi. Sau mai multe. Sau niciunul. Apoi, facem efortul de a împături hârtiile şi de a le introduce în urnă. După atâta bătaie de cap, plecăm acasă cu sentimentul ambiguităţii utilităţii şi valorii gestului nostru. Colac peste pupăză, se anunţă şi ninsori!

De când suntem mici ni se spune că nu ne alegem părinţii. Treptat descoperim că nici bunicii nu îi alegem. Nici unchii, nici verişorii. Ba chiar nici vecinii nu ni-i prea putem alege. Colegii de clasă care-ţi pun piedică şi, mai târziu, râd de tine prin colţuri că nu fumezi, sunt cadoul şcolii pentru tine, la înscriere. Pe profesorii aceia blazaţi nu-i poţi înlocui cu omologii lor interesaţi de ceea ce au de făcut. Te duci la magazin şi constaţi cu stupoare că nici vânzătoarea care să fie drăguţă cu tine nu  ţi-o poţi alege. Mergi la un film şi îţi doreşti cu disperare să-ţi poţi alege un vecin de scaun care să nu comenteze sau să hârâie vulgar tot timpul sau să nu-şi soarbă cu zgomot din paharul supradimensionat!. Deschizi televizorul şi ţi-ai dori să poţi vota filmul favorit sau măcar să poţi alege ce prezentator să-ţi spună ştirile în seara aceasta.

În fiecare dimineaţă pleci spre serviciu, dorindu-ţi să-ţi poţi alege un alt şef, eventual mai inteligent, mai responsabil sau nu. Ai vrea să-ţi alegi şi colega de birou cu care să vorbeşti despre ultimele bârfe despre drăguşanca sau pe care, după caz, s-o inviţi în oraş. Ce-ai mai vrea să-ţi alegi? Copiii care să te facă mândru, oameni care să-ţi zâmbească pe stradă, tineri care să citească o carte, funcţionari care să dea jos hârtia cu „vin imediat“, rude din Italia care să mai ştie să vorbească româneşte, o soţie care să te facă fericit şi căreia să-i poţi oferi fericirea, un program de calculator care să nu se blocheze exact când scrii acest editorial, un smartphone de fiţe, o stradă fără gropi…

Câte lucruri ţi-ai dori să alegi şi cât de rare sunt ocaziile! Şi asta pentru că, pe lângă talentul strict uman de a face cele mai proaste alegeri în cele mai importante momente, constaţi că alţii ţi-au luat-o înainte şi au cam ales pentru tine. Şi ba n-ai bani, ba n-ai oameni, ba n-ai curaj, ba n-ai chef… Şi uite aşa te trezeşti trăind resemnat o viaţă care  nu-i a ta, condus de oameni care nu te reprezintă, lamentându-te fatalist de nedreptăţile universului. Până la urmă ajungi să te-ntrebi la ce bun efortul de a alege? La ce bun, în fond, efortul de a gândi, de a face un raţionament, o judecată de valoare şi de a lua o decizie? Lăsată singură, orice viaţă, chiar mediocră, îşi găseşte un anumit echilibru. Chiar dacă e temporar.

PS. Eu m-am gândit să profit, totuşi, de ocazie şi aleg să aleg…

***

Dacă ţi-a plăcut ce-ai citit, poate ar merita să împărtăşeşti asta şi cu prietenii tăi de pe facebook, twitter sau alte reţele de socializare. E suficient să dai share, folosind unul din butoanele de mai jos :)

 

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Sigur ca e bun editorialul ptr. a -i determina pe cei nehotarati, dar care sunt cat de cat sensibili si reactioneaza la astfel demesaje. Ce ne facem cu acea masa imensa de nesimtiti care nu stiu decat sa bea bere , sa ragaie , sa traiaca doar pt. prezent, sa injure pe toata lumea de parca ar fi in razboi permanent cu toata lumea si mai ales cu cei multi care si-au pierdut definitiv increderea, sau nu stiu pe ce lume traiesc. Sunt multi exact diferenta de la 40 -45 % care sunt activi si voteaza pana la 100%. Eu personal n-am decat o sugestie , VOT OBLIGATORIU ! Daca aveti alte solutii spuneti-le !

  2. Cred ca nu a mai ramas nimic nefacut care sa ne faca sa intelegem ca e in interesul nostru sa mergem la vot. Asa cum oamenii se duc pe orice fel de vreme sa-si cumpere tigari (stiu o doamna care a mers pe jos 8 km pe o zapada de 2 m si -20 grade), sau bere, tot asa de simplu e si sa faci un drum pana la sectia de votare… Hai, oameni buni, curaj! Mergeti sa votati!

  3. Aveti dreptate,nu-mi explic de ce noi”romanii”,cum le place unora sa ne numeasca,ne hotaram atat de greu cand trebuie sa decidem pentru noi si soarta celor care ne sunt dragi.E asa de greu sa intelegem ca azi alegem ce e mai bun pentru noi in urmatorii ani?!Urmeaza-ti speranta!

  4. Radule, scrii foarte bine, complimente. Sincer, gandim la fel , doar ca eu nu am avut niciodata inspiratia sa pun pe hartie cum ai facut-o tu. Felicitari, gasesc foarte intelepte cuvintele tale. Maine le pun pe facebook, poate asa reusesc sa mai trimit lumea la vot, ca aici unde sunt eu, nimeni nu vrea sa mearga sa influenteze in vreun mod viitorul nostru si al lor. Salutari si tine-o tot asa.

  5. Oare ce ar trebui sa se intample pentru ca acest sentiment al inutilitatii votului sa nu ne mai chinuie. Si pentru ca lucrurile sa capete un sens. Voi merge la vot si maine, asa cu am fost de fiecare data, chiar daca mi-am pierdut speranta ca mai conteaza. E un drept castigat la care, din pacate au renuntat multi. Inteleg de ce. Insa nu-i aprob.
   Cred ca tuturor ne lipseste o societate normala. Si morala.